Mördarsnigel är det populära namnet på den spanska skogssnigeln (Arion lusitanicus). Mördarsniglar kan föröka sig i mängder och orsaka stora skador i trädgårdar och speciellt köksträdgårdar. Snigeln kan bli upp till 15 cm lång och har oftast en gråbrun eller rödbrun färg. Den äter döda och levande växter och kadaver, därav dess smeknamn ”Mördarsnigel”. Snigeln påträffades för första gången i Sverige 1975 i Skåne. Den finns nu nästan på hela Åland, speciellt i Mariehamn på Klinten och i Västernäs

Mördarsniglar på toast

Mördarsniglar kan enligt krögaren David Kallos faktiskt göra lite gott. På rostat bröd till exempel. Hör du till den som vågar prova, så har du här David Kallos eget recept.

Färdigt på: 30 min

Ingredienser

20 stsniglar

1 stlagerblad

1 stmorot

1 bitlök

1 sthackad gul lök

1 pkt tärnat bacon

1 stvitlöksklyfta, finhackad

1 bitchili, finhackad

1 dlhackade färska örter

4 skivorvitt bröd

2 stpersikor (kan bytas ut mot annan söt frukt)

 Lite socker

 Salt

 Ev. chili eller paprika pulver

 Smör att steka i

Tips

Om man vill kan man ta med hackade champinjoner i fräset. Ska man ha det som drinktilltugg så köp en påse crostini istället för toastbrödet.

 

 Gör så här

1. Lägg sniglarna i ett stort durkslag, strö på rikligt med salt och spola bort slemmet som frigörs.

2. Koka upp rikligt med vatten, i med sniglarna och koka ca en halv minut.

3. Fiska upp sniglarna och upprepa med rent vatten cirka 5 gånger.

4. Koka upp nytt vatten med morot lök lagerblad och koka där sniglarna ca 10 min.

5. Skär upp sniglarna i buken och skrapa ut innehållet. Det kvarvarande " skalet" hackas fint.

6. Halvera persikorna, ta ut kärnan, Salta och strö på lite socker och paprikapulver. Baka i ugn 175 grader 5- 10 min.

7. Stek brödskivorna frasiga i smör. Låt överflödigt fett rinna av på en bit hushållspapper.

8. Fräs baconet, när det fått färg i med den hackade löken, chilin och vitlöken.

9. När löken är stekt vänd ner snigelhacket och de hackade örterna.

10. Lägg snigelröran på toastskivorna och en persika ovanpå

 

Prova vettja, det är tufft att våga !

Bon apetit/smaklig måltid.

Jörgen W