Svalt-klart-rinnande-gott källvatten svalkar både ryttare och häst.

Som inbiten ryttare fick jag även i år komma ut i naturen för en välbehövlig rekreaktion och motion. Denna gång till Island. Ett land som överraskande nog välkomnade mej och min dotter Marina med sitt allra vänaste högsommarklimat. Sol-varmt-nästan vindstilla och nästan myggfritt. Vad mera kan man begära. Underbart bemötande av farmen Eldhestar med charmerande guider och framför allt den allastädes närvarande ägaren Hróðmar Bjarnason


  
och den synnerligen hjälpsamma och trevliga guiden på våra ridturer

Anna Malmqvist

Guiden vilar ut inför bergsturen

Vi valde att rida under tre dagar under vår vistelse i Völlum – Hveragerði på Island

Den här  "Southern Comfort" turen erbjuder många möjligheter för deltagarna. Vi rider i området runt vulkanen Hengill och utforskar de storslagna kontrasterna i den isländska naturen.      
   

    
 

 

                     Varma källor skänker avkoppling för kropp och själ.Vi upplevde starkt strömmande glaciärvatten i floden Ölfusá, varma bäckar i Reykjadalen, säregna klippformationer - bara för att nämna några exempel på spännande upplevelser. Efter dagens slut kunde njuta av bad i en varm pool,


(Heitur pottur)


en god middag och första klass boende i vårt nya landsbygdshotell som är beläget på Eldhestars gård. Hotell Eldhestar erbjuder rum med mjuka sängar, privata badrum, internetuppkoppling och möjlighet till en pratstund i baren.


 

Eldhestar hotell i Hveragerdi
Islandshästen är en fantastisk ridhäst och trogen kamrat på fjällturerna
Kort rast inför bergsturen

Kort beskrivning / aktiviteteter:Dag 1: Ankomst till Keflavík – transfer till Reykjavik – Hveragerdi
Efter ankomst med flyg till Keflavík tar vi  flygbuss till BSÍ  där du kl. 17.30 – 18.00 möter en representant från Eldhestar utanför flygbussväntsalen. Transfer till gården Vellir strax utanför samhället Hveragerdi.  Efter middagen går vi genom den förestående ridturen och pratar om islandshästen, dess egenskaper och olika gångarter.

Dag 2: Reykjadalur -  Tur 5a
Från Hveragerði, som ligger i området Ölfus, följer vi den gamla ridleden västerut över Hellisheiði. När vi kommer upp på heden styr vi kosan mot vulkanen Hengill, över lavafältet Kristnitökuhraun. Lavafältet bildades vid ett vulkanutbrott år 1000. Sagan berättar att utbrottet var en hämnd från de gamla asagudarna Thór, Óðinn och Freyr när Island övergick till kristendomen. Vi fortsätter längs med vulkanen och svänger sedan av mot dalen Reykjadalur (Rökdalen), med dess bubblande heta källor och fantasieggande klippor. Väl nere i dalen kan vi ta ett dopp i den varma bäcken – (Vi tog med badkläderna) Vi fortsätter ut genom dalen och kom så småningom tillbaka hem till ranchen.

Dag 3: Nedan för bergen  – Tur 5b
Dagens ridtur tar oss till floden Ölfusá och dess vidsträckta deltalandskap. På väg till floden rider vi över gröna ängar, och passerar den 800 år gamla kyrkogården vid Arnarbæli. I fjärran ser vi den berömda vulkanen Hekla. Vi fortsätter vår ritt, och vadar genom vattnet till ön Lambey. I fågelreservatet Ölfusforir kan vi se många av Islands fågelarter, innan vi vänder hemåt mot gården igen.

Dag 4: Långa Bergsturen
I dag rider vi österut längs bergen Reykjafjall och Ingólfsfjall före lunch. Berget Ingólfsfjall är uppkallat efter den förste vikingen som bosatte sig permanent på Island. Han hette Ingólfur Arnarsson och kom seglande från Norge. Han tillbringade en vinter vid detta berg innan han slog sig ned i Reykjavík. På eftermiddagen rider hemåt vi i varierande gångarter;  skritt, tölt och kortare sträckor galopp i samlad tropp.

Ovan nämnda dagsturer ingår i programmet. Turordningen kombinerar vi med hänsyn både till vädret och ryttarnas erfarenhet så att det blir en så lyckad upplevelse som möjligt för deltagarna. Man kan välja om man vill rida i tre eller fyra dagar. Som tur var, hade Marina och jag verkligen tur med vädret. Den här resan kommer för alltid att placeras etta bland de olika ridresor/semestrar jag gjort under årens lopp.
Många vattendrag passerasEldhestars  duktiga medryttare & guide: Anna Malmqvist från Linköping Sverige