Hur man får fart på Ålands ekonomi

Enkla lösningar är ofta de bästa. Häromdagen gick jag mitt på en vardag omkring i stans centrum. Det visade sig ha det mesta man skulle kunna behöva, en optiker, mataffär, frisör, elfirma, krog, bensinmack, pizzeria brännvinsbod, och ett par banker som ju naturligtvis inte kan hantera pengar och inte vill ha in kunder. Problemet här var bara att det inte fanns något folk i dessa butiker, så när som på mataffären och i polisens drop-in-hotell. Hur kan dessa butiker klara sig?

Var handlar alla människor? För tro det eller ej men Mariehamn bebos av en tredjedel av Ålands befolkning varav de flesta, ja i alla fall förhållandevis många, har  hyfsat plus på kreditkortet, och även en å annan sedel i börsen

 Svar: De åker över västra pölen på röda dagarna med röda båtarna till Svea-landet och handlar nödigt och onödigt i ett av de megastora shoppingcentra utanför det stora Sosseholm.

 Varför? Jo, det är bekvämt, man kan parkera bilen och det är säkert billigare (fast vem bryr sig om pengar?).

 Lösningen är lika enkel som genial. Man kapar båtarna, sänker dom - djupt.

 Ja, eller spränger dem i bitar eller åtminstone påbörjar  rejäla och enerverande dockningsarbeten som tar minst 10 år - mitt på  Ålands-hav så att inga andra rederier kommer förbi. Sedan erbjuder man roddbåtar för en hutlös avgift från Berghamn till Grisslehamn. Därifrån blir det häst och vagn till stan. Det beräknas ta c:a 12 timmar och kosta uppemot 200 euro  per tur.

 Stass-borna blir nu tvungna att handla lokalt eller att starta upp en egen odling / alternativt tillverkning, affärerna kommer att blomstra och ekonomin blir kanon, åtminstone för de lokala butikerna. Problemet löst!

Jag har stor inglasad balkong i västerläge. Nu gäller det bara att få tag på bra potatisjord.

ses